Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

5 Δεκεμβρίου 2012 – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού - μένεις εκτός;;;

κανείς δεν έμεινε εκτός τελικά...


Η φετινή εκδήλωση με θέμα « Μένεις εκτός ;;;» ήταν μια παρέμβαση, ένα σχόλιο και μια υπενθύμιση για το δύσκολο κοινωνικό χειμώνα, τις ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές της πόλης και κύρια τους ανθρώπους που πλήττονται από την αστεγία και την φτώχεια.

Η εκδήλωση του Thess-Δίκτυο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/12 στην οδό Αριστοτέλους, βρήκε όλη την PRAKSIS σύσσωμη να οργανώνει και να υποστηρίζει την εν λόγω εκδήλωση. Αν και ο καιρός τις πρωινές ώρες της ημέρας μας τα "χάλασε", έκανε κρύο, έβρεχε και γενικότερα δεν είχε καμία σχέση με τον καιρό των προηγούμενων ημερών... Αλλά πιστοί στο ραντεβού μας, και έχοντας όλο το απαραίτητο υλικό (μαχαιροπίρουνα, καρέκλες, τραπέζια, ηχητικό σύστημα) στις 16.00 αρχίσαμε το "στήσιμο" του "Κοινωνικού Εστιατορίου". Παρά την ανησυχία για τον καιρό, την αγωνία για την διεξαγωγή των δράσεων είμασταν όλοι εκεί με σύμμαχο την καλή μας διάθεση...

17.30 : Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε...Ανοίγει το εστιατόριο και οι καλεσμένοι μπαίνουν ένας ένας με τη σειρά και η Στεφανία (ως συντονίστρια του εστιατορίου) αρχίζει την "παράσταση". Θέλαμε να πετύχουμε 3 πράγματα.:
1) να δώσουμε έμφαση στις 3 κοινωνικές τάξεις, δείχνοντας το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να
    βρεθεί ανά πάσα στιγμή σε άλλο περιβάλλον, σε άλλη κοινωνική τάξη 
2) να παρουσιάσουμε την άνιση κατανομή πλούτου και φαγητού και 
3) να τονίσουμε τις διαφορές και τις αντιθέσεις στον καιρό της κρίσης...

Και έτσι έγινε...
Στο τέλος της "παράστασης" παρουσιάστηκαν κάποια ερωτήματα των θαμώνων του εστιατορίου δίνοντας με αυτό το τρόπο "πάσα" στη συζήτηση που θα ακολουθούσε.  





Από τις 19:00 έως τις 21:00 λοιπόν, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων που παρέχουν υποστήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και φορείς της πόλης (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, την Αντιδήμαρχο Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Θεσ/νικης, Πασχαλίδου Μαρία, εκπροσώπους από το Χριστιανικό Στέκι και εκπροσώπους της εκκλησίας)  που διαθέτουν υποδομές και προσφέρουν βοήθεια σε συμπολίτες μας για τις κοινωνικές υποδομές της πόλης, τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Στόχος μας η καταγραφή της παρούσας κατάστασης,  η υποστήριξη των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων της πόλης.




Με το τέλος της συζήτησης, μαζευτήκαμε σε "πηγαδάκια" και στρώσαμε τα χαρτόκουτα και τους υπνόσακους μας. Όλοι θέλαμε να μας βρει το επόμενο πρωί εκεί, στον ίδιο δρόμο, στο ίδιο σημείο...Κάποιοι τα καταφέρανε και κάποιοι άλλοι όχι. Ήταν  μια συμβολική πράξη κατανόησης και αλληλεγγύης προς όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Θελήσαμε να μπούμε στα "παπούτσια" των άλλων δείχνοντας ότι ίσως στο άμεσο μέλλον να είναι δικά μας παπούτσια...Δεν θέλαμε απλά να παρουσιάσουμε το κοινωνικό αυτό πρόβλημα αλλά να ευαισθητοποιήσουμε για να βρεθούν λύσεις..να βρούμε τον τρόπο να είμαστε μέρος της λύσης...  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate