Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚ​Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩ​Ν ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ...και οι PRAKSIS μας**

Από τον Τζανέτο Αντύπα​


Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
…και οι PRAKSIS μας**
**(κατ’ άρθρο)
2. Μην Κάνεις Διακρίσεις. Αυτά τα δικαιώματα ανήκουν σε όλους, ανεξάρτητα από τις διαφορές µας.
Η PRAKSIS μέσα από τα προγράμματά της προσφέρει –σύμφωνα με το καταστατικό της- βοήθεια σε όλους ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, καταγωγή, εθνικότητα, φύλο ή πολιτική ταυτότητα.
3. Το Δικαίωμα στη Ζωή. Όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή, και να ζήσουμε με ελευθερία και ασφάλεια.
Η PRAKSIS προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από τις δομές της σε όλη την Ελλάδα:
- Πολυϊατρείο Αθήνας
- Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης
- Πρωτοβάθμιο Ιατρείο στο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στην Αθήνα
- Πρωτοβάθμιο Ιατρείο στο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στον Πειραιά
- Πρωτοβάθμιο Ιατρείο στο Drop in Center για την Υποδοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα
- Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από τις δύο (2) κινητές μονάδες οι οποίες κινούνται τόσο στα σύνορα της Βορείου Ελλάδας όσο και στα νησιά του Αιγαίου
7. Είμαστε Όλοι Ίσοι Ενώπιον του Νόμου. Ο νόμος είναι ίδιος για όλους. Πρέπει να φέρεται σε όλους μας δίκαια. 
8. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σου Προστατεύονται από το Νόμο. Μπορούμε  όλοι να ζητήσουμε τη βοήθεια του νόμου όταν αντιμετωπίζουμε άδικη μεταχείριση.
Λειτουργούμε Κέντρα Νομικής Αρωγής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και προσφέρουμε νομική συνδρομή και βοήθεια σε όλους τους πληθυσμούς που περιθάλπουμε. Δικηγόροι και πολιτικοί επιστήμονες, όλοι στελέχη και εθελοντές της PRAKSIS,  βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τους εξυπηρετούμενούς μας.
9. Όχι Άδικη Κράτηση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να µας φυλακίσει χωρίς καλό λόγο και να µας κρατάει εκεί ή να µας διώξει από τη χώρα µας.
Με τις Κινητές μας Μονάδες, τα στελέχη και οι εθελοντές της PRAKSIS επισκέπτονται και παρεμβαίνουν σε χώρους κράτησης (κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα) ανά την Ελλάδα
13. Ελευθερία της Μετακίνησης. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να πάμε όπου θέλουμε στη χώρα µας και να ταξιδέψουμε όπως θέλουμε.
14. Το Δικαίωμα στο να Αναζητάς Ασφαλή Τόπο να Ζήσεις. Αν φοβόμαστε µια κακή µμεταχείριση στη χώρα µας έχουμε όλοι το δικαίωμα να μεταβούμε σε µια άλλη χώρα για να είμαστε ασφαλείς.
Με τις Κινητές μας Μονάδες, τόσο στα σύνορα της Βορείου Ελλάδος όσο και στα νησιά του Αιγαίου, προσπαθούμε να παρέχουμε βοήθεια στους μετακινούμενους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Βασικό μας μέλημα είναι η προστασία της υγείας τους και κυρίως η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους.
15. Δικαίωμα στην Εθνικότητα. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ανήκουμε σε µια χώρα.
Στην PRAKSIS πιστεύουμε ότι για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ασπίδες προστασίας στους πληθυσμούς που μας έχουν ανάγκη, χρειάζεται πάντα να δημιουργούμε συνέργειες. Συμμετέχουμε στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Προσπαθούμε μέσα από παρεμβάσεις προς τις καθ’ ύλη αρμόδιες αρχές, να διασφαλίσουμε τα θέματα ιθαγένειας και νομιμότητας των μεταναστών που έχουν δικαίωμα στην ένταξη.
22. Κοινωνική Ασφάλιση. Όλοι έχουμε το δικαίωμα για µια οικονομικώς προσιτή στέγαση, φάρμακα, εκπαίδευση και παιδική φροντίδα, αρκετά χρήματα για να ζούμε και ιατρική περίθαλψη αν είμαστε άρρωστοι ή ηλικιωμένοι.
Η PRAKSIS προσπαθεί να εξασφαλίσει την δυνατότητα σε πληθυσμούς που πλήττονται από την κρίση αλλά και είναι αποκλεισμένοι, τα αυτονόητα και τα απαραίτητα για μια ισορροπημένη ζωή:
- Πρόγραμμα «Συν στο Πλην»: μέσα από τον άξονα Κοινωνική Κατοικία, δημιουργούμε ένα ασφαλές πλέγμα συντήρησης και παρακολούθησης 550 οικογενειών το μήνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξασφαλίζοντας τους χρήματα για την διατήρηση της κατοικίας τους, την πληρωμή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) καθώς και τα διατροφικά τους έξοδα.
- Πολυϊατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης: παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας με οργανωμένα γενικά ιατρεία, γυναικολογικά τμήματα, οδοντιατρεία. Ταυτόχρονα, διαθέτουμε δωρεάν ιατρικά σκευάσματα σε πληθυσμούς που αδυνατούν να τα εξασφαλίσουν λόγω αποκλεισμού τους από την υγειονομική περίθαλψη.
- Πρόγραμμα ΣΤΕΓΗ για Αιτούντες Άσυλο: ενοικιάζουμε 26 διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη) και παρέχουμε την δυνατότητα αυτόνομης διαβίωσης σε Αιτούντες Άσυλο που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ευαλωτότητας (μονογονεϊκές οικογένειες, χρόνια πάσχοντες, ασυνόδευτες μητέρες, θύματα βασανιστηρίων από τη χώρα προέλευσής τους).
- Λειτουργούμε Παιδιατρικό Τμήμα στην Αθήνα για την παρακολούθηση όλων των παιδιών που οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι και αδυνατούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα βασικά όπως: εμβόλια, παρακολούθηση ανάπτυξης, σίτιση κλπ
23. Δικαιώματα Εργαζομένων. Κάθε ενήλικος έχει το δικαίωμα να κάνει µια δουλειά, να παίρνει ένα τίμιο εισόδημα για τη δουλειά του και να γίνει µέλος ενός επαγγελματικού σωματείου.
Μέσα από το πρόγραμμα «Συν στο Πλην», οι εργασιακοί σύμβουλοι της PRAKSIS προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις συνθήκες για ανεύρεση εργασίας των οικογενειών που περιθάλπουμε.
Στις δομές της PRAKSIS (Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και Πολυϊατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης) επιπρόσθετοι εργασιακοί σύμβουλοι δουλεύουν ακατάπαυστα προκειμένου να εξασφαλίσουν στους εξυπηρετούμενους μας την δυνατότητα για πρόσβαση στην εργασία.
Ταυτόχρονα, οι Νομικές Υπηρεσίες της PRAKSIS προσπαθούν να «θωρακίσουν» την δηλωμένη εργασία και να άρουν την εκμετάλλευση που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί μας.
25. Φαγητό και Στέγη για Όλους. Όλοι έχουμε το δικαίωμα μιας καλής ζωής. Μητέρες και παιδιά, ηλικιωμένοι, άνεργοι ή ανάπηροι, όλοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν φροντίδα.
Η PRAKSIS συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία αλλά και στο Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Ταυτόχρονα, είναι μέλος στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τους Αστέγους (FEANTSA). Μέσα από αυτά τα εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα, προσπαθούμε να «πιέσουμε» για την δημιουργία πολιτικών και συνθηκών τέτοιων που θα εξυπηρετούν όλους αυτούς τους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα ασφαλούς διαβίωσης.
Η δημιουργία πολιτικών και η ενασχόληση της PRAKSIS σε διαδικασίες συστηματικής πίεσης είναι αποτέλεσμα της δουλειάς «πεδίου» και των καθημερινών μας πράξεων μέσα από τα προγράμματά μας.
Για να μπορέσουμε να έχουμε συμμάχους σε όλη αυτή την προσπάθεια, προσπαθούμε να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο. Η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι ένας ακόμη παράλληλος αγώνας της PRAKSIS που αποτυπώνεται στις καμπάνιες που δημιουργούμε.
Αυτά τα Χριστούγεννα και συνολικά μέσα στο 2014, επικεντρωνόμαστε στη ζοφερή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση και που το στίγμα της έχει περάσει σε συνανθρώπους μας οι οποίοι από τη μία στιγμή στην άλλη έχουν χάσει τα αυτονόητα.
Δεν θέλουμε να τρομάξουμε, δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε! Θέλουμε απλώς να υπενθυμίσουμε ότι τελικά η γραμμή ισορροπίας και η γραμμή μετάβασης από το αυτονόητο στην εξαθλίωση, από το δεδομένο στο αδύνατο είναι πολύ λεπτή… σχεδόν δυσθεώρητη. Και όμως μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. 
26. Το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ένα δικαίωμα. Το Δημοτικό σχολείο πρέπει να είναι δωρεάν. Πρέπει να μάθουμε για τα Ηνωμένα Έθνη και για το πώς να συνεργαζόμαστε µε τους άλλους. Οι γονείς µας μπορούν να επιλέξουν τι θα μάθουμε.
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της PRAKSIS στις δομές που λειτουργούμε, προσπαθούν να δημιουργήσουν δίκτυα παραπομπών για όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα εκπαίδευσης ή είναι αναλφάβητοι. Μέσα από τη δικτύωση, εξασφαλίζουμε στους πληθυσμούς μας την πρόσβαση σε αυτές τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και προωθούμε το δικαίωμά τους αυτό.
28. Ένας Δίκαιος και Ελεύθερος Κόσμος. Πρέπει να υπάρχει τάξη ώστε να επωφελούμαστε από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη χώρα µας και σε όλο τον κόσμο.
29. Υπευθυνότητα. Έχουμε ένα καθήκον απέναντι στους άλλους ανθρώπους και θα πρέπει να προστατεύουμε τα δικά τους δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.
30. Κανείς δεν Μπορεί να σας Αφαιρέσει αυτά τα Δικαιώματα.
Στην PRAKSIS κινητήρια δύναμη παραμένει πάντα η προσήλωσή μας στις αρχές της εθελοντικής και ανθρωπιστικής δράσης προς όφελος των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο είτε λόγω της φτώχειας είτε λόγω των ασθενειών ή ακόμη γιατί οι φυσικές καταστροφές, οι πόλεμοι και οι συνέπειές τους ή οι φυλετικές, κομματικές ή κοινωνικές διώξεις τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Καθημερινά μάλιστα, διαπιστώνουμε ότι οι πληθυσμοί που ξεφεύγουν από τα δίκτυα της κοινωνικής αρωγής και της πρόνοιας, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Το σκηνικό στην Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει. Η βαθύτατη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει γενιές και στρατιές «νεοπτοχών» και «νεοάστεγων» Ελλήνων. Άνθρωποι μιας νέας εποχής η οποία σηματοδοτείται με αλλαγές πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Μια νέα τάξη έχει πλέον διαμορφωθεί, αυτή των εργαζόμενων φτωχών. Νοικοκυριά βρίσκονται ήδη στα όρια της εξαθλίωσης. Γονείς οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους. Παιδιά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής αλλά και σε υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω έλλειψης ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γονέων τους.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα, εμείς οι άνθρωποι της PRAKSIS με τη δράση μας προσπαθούμε να συμμετέχουμε στις προσπάθειες για να απαλυνθεί ο ανθρώπινος πόνος, στο όνομα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Συνεχίζουμε άλλωστε να εμπνεόμαστε από τις ίδιες αρχές που αποτέλεσαν και την αιτία ίδρυσης της PRAKSIS, οι οποίες βάζουν στο κέντρο των προθέσεών μας τον Άνθρωπο. Τον Άνθρωπο που υποφέρει, τον Άνθρωπο που στερείται τα δικαιώματά του ή εκείνον που διανύει μια κρίσιμη περίοδο της ζωής του και προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του. Τις αρχές εκείνες όπου το ενδιαφέρον για τον Άνθρωπο μετασχηματίζεται σε PRAKSIS για τον συνάνθρωπο. Ο Άνθρωπος, ανεξαρτήτως φυλής, ιδεολογίας, θρησκείας αποτελεί την υπέρτατη αξία προς την οποία πρέπει όλα τα άλλα να τείνουν. Καθοριστικό ρόλο παίζει και το κράτος ή το πολιτικό σύστημα μέσα στα οποία είναι υποχρεωμένος να ζει. Όταν μάλιστα το σύστημα αυτό τον αντιμετωπίζει διωκτικά ή και απειλητικά, τότε η δική μας παρουσία ως «ασπίδα προάσπισης» είναι επιβεβλημένη.
Ταυτόχρονα όμως, προσπαθούμε να είμαστε «ψύχραιμοι» και αντικειμενικοί. Προσπαθούμε να μην συμμετέχουμε και αν περνάει από το χέρι μας να «αναχαιτίζουμε» φαινόμενα πλειοδοσίας και μειοδοσίας αριθμών που αλλοιώνουν την εικόνα του κοινωνικοπρονοιακού πεδίου. Αποτυπώνουμε τεκμηριωμένα και με πρωτογενή στοιχεία την ισχύουσα κατάσταση χωρίς «κορώνες» και εξάρσεις. Εξάλλου όταν σπέρνουμε ανέμους η εμπειρία έχει δείξει ότι θερίζουμε ΜΟΝΟ θύελλες.
Πηγή έμπνευσής μας, παραμένουν όλες εκείνες οι ανθρωπιστικές αξίες που παρέχουν το διαβατήριο για να προβούμε σε δράσεις σε οποιοδήποτε γωνιά της Ελλάδας, εκεί όπου διαδραματίζονται μικρές ανθρώπινες ιστορίες οι οποίες όμως σηματοδοτούν άδικους, μικρούς θανάτους. Θάνατοι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, του δικαιώματος πρόσβασης σε βασικά αγαθά όπως αυτό της υγείας ή της πρόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate